DIABETES / SUKKERSYKEN

Skrevet sommer 2010

Onsdag 7. April 2010 ble jeg skrevet ut av sykehuset etter å ha liggi der i ni dager. 
Før jeg ble lagt inn hadde jeg vært tom for energi i mange uker. Var slapp, lå bare på soffaen og var helt tørr i munnen døgne rundt så jeg gikk med drikke i hånda hele tiden. All veske jeg fikk inn i kroppen, kom bare rett ut igjen, så ca hver halvtime måtte jeg på do. Sånn gikk jeg i noen uker og var ikke bra i det hele tatt. I påskeferien dro vi på hyttetur, og jeg blei syk og kastet opp ++. Men så kom det perioder hvor jeg følte meg bedre, så jeg var en tur oppe i slalombakken å sto på twintip. Dagen etter vi kom hjem fra hytta var jeg sammen med bestevennina mi, Martha Eline. Jeg hadde fortalt henne hvordan jeg følte meg og om alt som skjedde. Moren til Martha er sykepleier, så hun hadde snakket med moren sin om det, og da mente hun at jeg hadde symptomer for Diabetes, altså sukkersyke. Martha og moren kom hjem til meg og mamma på kvelden for å måle blodsukkeret mitt. Da vi målte det på meg, sto det bare "HI" på den lille skjermen, som betyr at det er for høyt til å måles. Vi ringte legevakten, og mannen i telefonen sa vi måtte komme med en eneste gang! På legevakten klarte de heller ikke å måle noe, så jeg måtte videre opp på sykehuset. Etter grundigere tester, både blodprøver og tisseprøver og lang ventetid ble jeg innlagt. Og moren til Martha hadde rett, jeg har nå sykdommen Diabetes. Det er vanlig å ha blodsukker mellom 6 og 8, mens jeg hadde så høyt som 44,5. Jeg var dødsredd og lei meg på samme tid, og da var det utrolig deilig å ha Martha der med meg på sykehuset! Jeg klarte ikke tenke på så mye annet de 2 første døgnene, jeg var bare så lei meg og jeg gråt hele tiden. Det var grusomt kjedelig å ligge på sykehus så lenge, men noe som reddet meg var at jeg hadde det eneste rommet med tv og at jeg hadde pcn min, og fikk låne internettbrikka til onkel. 
Nå er jeg opplært til å måle blodsukker og sette sprøyter med insulin på meg selv. Jeg setter en langtidsvirkende sprøyte i låret hver kveld før jeg legger meg. I tillegg må jeg ta en hurtigvirkende sprøyte hvis jeg skal spise masse. Skjønner at jeg måtte være på sykehuset så lenge, men tro meg når jeg sier at jeg aldri har vært så glad for å komme hjem før! Og nå lever jeg det samme gamle livet, bare litt sunnere. For jeg kan jo ikke spise så masse sukker.
Men husk, hvis du noen gang blir tørr i munnen og er konstant tørst, pluss at du går ofte på do og går ned i vekt, så ta en sjekk, tilfelle det er noe galt, sånn som det skjedde med meg.

Har du en sykdom?
Kjenner du noen med diabetes?
Har du noen gang vært innlagt på sykehus?

Her har jeg nettopp blitt innlagt og ligger med to sprøyter i høyre arm. En oppå hånda for å tilføre veske i blodet, og en under i pulsåra fordi de skulle ta blodprøver hver time og da slapp de å stikke hver gang. Jeg var også koblet til en annen maskin, så jeg hadde masse sånne klistregreier på brystet og magen, pluss en på hver ankel. 
Siden alt jeg drakk bare gikk rett ut igjen måtte jeg ligge med kateter så jeg slapp å gå på do hele tiden. Kateter er et rør som blir lagt inn i blæra så tisset bare går rett i en pose som de måler alt jeg tisser ut. Ganske ekkelt!!
JEG ER SÅ GLAD DET ER OVER! Håper jeg aldri igjen skal legge inn ett rør i pulsåra for å ta blodprøver, for det røret sleit han legen med å legge inn i 1 time og 50 minutter. Og det er det vondeste jeg har opplevd. Da sto jeg med 4 sykepleier rundt meg som holdt meg i armer og bein fordi jeg hylgrein. Begynner nesten å grine av å tenke på smerten. 

Hvis det er noe dere lurer på angående dette er det bare å spørre, så skal jeg svare så godt jeg kan! :)

Og forresten, diabetes er arvelig. Men selvom ingen i familien din har det, kan man få det av et lite virus. Det var slik jeg fikk det. Diabetes type 1, som jeg har, kommer IKKE av at man spiser for mye godteri eller drikker for mye brus. For de som ikke har diabetes har inuslin i kroppen sin som tilsetter nok til hva og hvor mye du spiser.
Diabetes 2 derimot, kan man få hvis man spiser masse usunt og slikt. De fleste som får det er overvektige, og de han trene av seg sykdommen.

15 kommentarer


Jenny
-09.08.2012 kl:00:27


Lillebroren min har også diabetes 1 han fikk det når han var 4 år :/
StinaV
-09.08.2012 kl:02:05


har ikke det men kjenner en mann som har det som er veldig mye på sykehuset :-( triste saker..
Hanna.F.Nordby
-09.08.2012 kl:20:32


en venn av meg hat det
Frida
-11.08.2012 kl:03:16


Pappa har diabetes type 1. Det har vært et par skremmende episoder i løpet av årene, men han takler sykdommen bra. :)
Balduria
-03.09.2012 kl:12:21


Tøft gjort av deg å legge ut info om sykdommen og sykehusopphold...jenter på din alder skal jo gjerne være "perfekte" :-/

Men mange har sitt...

Jeg er jo i"mamma-alder" - men ganske så syk,min(e) er også arvelig..og..ja.. Glad de fant ut av det,Christina! Fin blogg og nydelige bilder btw! <3

P.S! Jeg har hatt CVK (sentralt venekateter-den i pulsåra :-@)en gang bare ,selv om blodårene nesten er ødelagt av mange sykehusopphold...og det var fuc***ngs vondt - satser på at ingen av oss trenger DET igjen! Lykke til på folkehøyskole - party on!
HallaDigger
-03.09.2012 kl:18:45


Balduria: Tusen takk! Utrolig koselig med slike kommentarer. Håper alt går fint og kommer til å gå fint med deg også :))
E-M
-28.10.2012 kl:22:34


Jeg har diabetes noe jeg har hatt i ca 9år nå + jeg har mangeeen andre sykdommer:/ håper det går fint med deg;)
Cathrine Flåtten
-03.02.2013 kl:20:33


uff virker utrolig slitsomt.. jeg kjenner mange som har det, og jobber med brukere som har det og.. Er ikke alle som klarer det å sette de enhetene med insulin som de skal, og har hørt om mye fælt :/
AnnIren - Min hverdag sammen med mote og temaer som opptar meg!
-16.02.2013 kl:08:59


En i klassen min har diabetes, men husker ikke hvilken type :- )) selv er jeg laktose intolerant :- )) Jeg kan ikke drikke melk, eller få i meg melkeprodukter :- ))
Amalie
-22.04.2013 kl:11:01


Huff, pappaen min har det, men har hører aldri på meg når jeg prøver å få han til å slutte å drikke brus eller spise så mye godteri..:L
Helene
-23.05.2013 kl:00:52


Huff.. Men normalt ligger det mellom 4 og 7! :)
I n g a - kommenterer ofte tilbake ;)
-27.05.2013 kl:16:56


Åh, det er er ikke noe godt.. Har diabetes selv, og jeg har hatt det i 10 år. Fikk det påvist på denne tiden for omtrent ti år siden. Kjenner til alt det du sier her. Ikke noe behagelig i det hele tatt. Egentlig ganske plagsomt med den diabetesen (altså 1). Problemet mitt er at jeg har for lavt langtidsblodsukker, huff :p

Håper det går bra med deg og sykdommen din! :)
hippiesummer
-28.05.2013 kl:02:10


Jeg har diabetes jeg også! For et sammentreff! :) Ikke at det er verdens kulese ting å ha til felles da, men ja. Når fikk du det, hvor gammel var du da du fikk det?

Peace and Love ♥
Silje Margrethe
-14.07.2013 kl:20:37


Jeg har ikke Diabetes men har En immunolgisk sykdom og Morbus Chrons så ligget 7 uker i strekk og det er lite trivelig. Diabetes er ikke så greit så de fleste kroniske sykdommer man må liksom bare leve med dem, har 4 nære med diabetes 1 med type 2 og de 3 andre type 1!
Ida Johanne
-03.08.2013 kl:01:36


bestemor har diabetes type 1, men hun er veldig flink til å fikse det selv =) Jeg derimot har det ikke, men har vært mye innlagt på sykehuset pga av gallestein, forstørret milt, nyrebekkenbetennelse, cyster på nyrene og skal snart inn igjen pga av mistanke om svulst i magen. Det er ikke en behagelig opplevelse å være innlagt på sykehuset!

Syns forresten du er utrolig sterk! Jeg hadde aldri klart å sette sprøyte på meg selv!

Skriv en ny kommentar